Жителите на селата Сушица, Брестово и Сухострел край Симитли се притесняват от активизиране на свлачище в дефилето "Епрец".

Пътната артерия е единствената им връзка със Симитли. Над тесния път висят огромни скали, някои от тях с тежест над 10 тона, съобщи БГНЕС.

Пропастта под четвъртокласния път към река Сушичка е отвес с дълбочина от 30 до 100 метра. Пътят за последно е асфалтиран през 70-те години на миналия век и вече прилича на лунен пейзаж заради дупките. Разминаването на места е невъзможно, извършва се с изчакване на отбивки по ръба на пропастта към реката. В района се извършва интензивен дърводобив, така че преминават и товарни автомобили.

Над пътя висят скали, разделени на три пасажа. Според местните най-опасен е средният участък, над който надвиснала огромна скала като таван над пътя. Вдясно от нея има над 30 метра висока камара от скали, на която върхът се е пропукал. За близо 50 години от прокарването на пътя, са падали малки скали с маса до 1 кубичен метър, но ерозията също оказва влияние. На пътя няма никакви канавки, на две-три места има мантинели, които отдавна са пропаднали и ръждясали.

Жителите на село Полена са поставили икона на Исус Христос край пътя, която да благославя пътуващите. "Остава ни само да се осланяме на него", допълват те и призовават властта да направи обследване за укрепване на скалната маса.

Снимка 514588

Източник: БГНЕС