плагиатство Ръководството на вестник The New York Times призна, че многобройните и често сензационни репортажи на един от неговите кореспонденти са плагиатствани.

Признанието на най-авторитетното издание в САЩ са публикувани на четири пълни вестникарски страници, където "творчеството" на журналиста Джейсън Блеър е наречено "най-тъжния епизод от 152-годишната история на вестника".

В продължение на 4 години Блеър, който сега е на 27 години, е публикувал стотици "оперативни репортажи от мястото на събитието" по такива важни теми като терористичните актове на "вашингтонския снайперист" и войната в Ирак.

Както показва вътрешното разследване на редакцията на The New York Times, Джейсън Блеър си стоял у дома или в офиса на вестника на Таймс-скуъер в Ню Йорк и компилирал своите съчинения от електронните версии на материали от електронните версии на материалите на другите издания, чиито репортери действително са били в горещите точки на събитията, предава "Интерфакс".

При това никой не обръщал внимание на това, че след своите "командировки" той никога не предоставял нито билетите от пътуванията, нито квитанции от хотелите, в които е отсядал.