Българско дете-чудо прави истински фурор в школата на Барселона, информира в. „Тема: Спорт". Името му е Джошкун Теменужков Михайлов. Topsport.bg потърси подробности за 15-годишния нападател, който дава заявка да запише името си в историята на Барса.

Пълното име на таланта е Йоско Теменужков Михайлов. На каталунски се произнася Джошкун. И затруднява сериозно местните. Така, както фамилията Стоичков в началото, който беше Стойков, Йоско минава през Джошкун, за да стигне само до Кун - като звездата на Манчестър Сити и голям приятел на Лео Меси - Кун Агуеро.

Йоско е роден на 1 февруари 2000 г. в София. Когато проплаква за първи път, легендарният му предшественик на „Камп Ноу" Христо Стоичков е в края на знаменитата си кариера и играе за американския Чикаго Файър. Интересен факт е, че двамата са родени в един месец - Ицо празнува на 8 февруари.

Само година и половина след появата на Йоско, семейството му емигрира в Испания. Родителите му се устройват във Фрага и започват работа там.

От съвсем ранна възраст Джошкун тича след топката. Семейство Михайлови решава да го запишат в школата на Леида. Кун пътува 5 пъти седмично, за да тренира. В същото време не оставя уроците и е за пример в училище.

Най-щастлива за момчето се оказва миналата година. През сезона в неговата възрастова група Кун нанизва цели 43 гола за Леида. Скоростта на нападателя и точният мерник му носят прозвището Стрелата. На мач между тима му и юношите на Барселона, Михайлов е забелязан от легендата и бивш съотборник на Христо Стоичков - Гилермо Амор. Последният разбира за себе си още при първото отиграване на младия футболист, че той трябва да бъде част от „Ла Масия".

Джошкун Теменужков трябва да изкара тридневни проби в школата на Барселона, за да получи място там. В първите два, най-вероятно заради голямото вълнение и притеснение, българинът разочаровал тотално. Което накарало Амор да се усъмни в преценката си. За да дойде третият, в който Кун оставил с отворена уста „журито". Така започва приказката му в Барса.

Йоско Михайлов е част от кадетите на Барселона Б от миналото лято. Бързо се превръща в титуляр и лидер на тима. В момента е голмайстор с впечатляващите 12 гола в 13 срещи. Три пъти празнува хеттрик. Нито едно от попаденията не е от дузпа. Разликата със Стоичков - докато Камата е с подчертано силен ляв крак, Стрелата е еднакво добър и с двата. И двамата са бързи, притежават силен и точен удар, изключително прецизен пас и хъс. Михайлов обаче е далеч по-спокоен на терена и не избухва. Всички знаем колко бързо „палеше фитила" Ицо...

През миналия декември Кун вдига първата си купа с Барселона. Той бележи 14 пъти по време на турнир в зала в Германия и е с основна заслуга каталунците да се приберат у дома с отличието.

Това момче е деветка-убиец, има невероятна техника и с двата крака, стреля без забавяне, играе силно с глава, може да действа и по крилото. Освен това помага на съотборниците си, тренира усърдно и е много амбициозен", казва треньорът му Франк Артига.

„Да съм част от школата на Барселона е сбъдната мечта. Ще дам най-доброто от себе си, за да стигна до първия отбор. Всеки иска да бъде като Лео Меси. Ще се боря, няма да спра нито за миг!", категоричен е Михайлов.