Рано тази сутрин д-р Атанас Скатов стана първият българин осъществил мечтата на всеки алпинист - да изкачи най-високите върхове на седемте континента.

Няколко дни след подвига си в Хималаите, доктор Скатов покори в Аляска връх Денали/Маккинли с височина 6197 метра. Постижението на Скатов е още по-значимо с оглед на факта, че той не яде животински продукти.

Веганът Атанас Скатов също изкачи Манаслу

Веганът Атанас Скатов също изкачи Манаслу

Той постигна голямата цел само няколко часа след Боян Петров

Проектът на Скатов започна през през 2013-та година с изкачването на връх Килиманджаро (Африка) и връх Елбрус (Европа). Последваха нови 4 изкачвания - връх Аконкагуа (Северна Америка), връх Еверест (Азия), връх Карстенц-Пирамид (Австралия) и връх Винсън масив (Антарктида) през 2014 година.

Изкачването на връх Денали беше последното върхово постижение в колекцията континентални първенци на Скатов.

През 2015 година фирмата-организатор на изкачването на Денали/Маккинли не допусна българина дори да започне пътя си към върха и с това отложи поставянето на рекорда във времето.

Д-р Скатов коригира грешката си и през тази година той се отправи към върха сам. Изкачването, започнало на 11 юни, продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000 метра положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20 юни (местно време) той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последния височинен лагер.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин, който е стъпил на най-високите континентални първенци на света", съобщи Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върхове в тази класация, е американецът Ричард Бас. Той покори последния през 1985 година. Повече от 350 човека са успели досега да постигнат този подвиг.

Снимка 270384

Източник: iStock