Волейболните федерации на България и Италия планират участие с обща кандидатура и за световно първенство. Двете държави ще приемат шампионата на Стария континент, който е от 9 до 18 октомври тази година. Втората обща кандидатура ще бъде за шампионата на планетата през 2018 г., пише topsport.bg

От българската централа вече са провели разговори с министъра на младежта и спорта, който е дал принципната си подкрепа. Тепърва обаче трябва да се свърши доста работа и най-важното, да се подсигури финансиране. По неофициална информация организацията на световно в София ще струва приблизително 5 милиона лева.

Тези средства трябва да се подсигурят извън бюджета на министерството, което отпуска толкова, но за всички домакинства на международни спортни събития. Иначе скоро България ще разполага с 4 зали, които могат да приемат официални мачове от най-висок ранг. На наша територия европейското ще се проведе във варненския Дворец на културата и спорта и столичната "Арена Армеец", където ще са финалите. През тази година се очаква да бъдат открити и чисто новите зали в Пловдив и Русе, които също ще бъдат включени в новата кандидатура.

От решаващо значение за домакинството на световното след 3 г. ще бъде и провеждането на тазгодишния шампионат. Италия прие мондиала през 2010 г., а последното първенство бе миналата година в Полша.

Евентуалното двойно домакинство ще бъде прецедент за FIVB, но от Европейската конфедерация го приемат за нещо позитивно. За разлика от предстоящото европейско италианците ще приемат финалите на световното. У нас пък ще се играят срещи от груповата фаза и 1/4-финалите.