Ранен полицай и тежко пострадал фен на ЦСКА е резултатът от разразилата се вандалщина на „Герена" преди и по време на дербито Левски - ЦСКА.

Само двама полицаи, охраняващи дербито „Левски" - ЦСКА са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Г.П. на 29 г. е с 1,5% изгаряния на шията. К.З. на 36 г. е с контузия на челюстта.. И двамата след медицинска помощ са освободени.

Трима полицаи са пострадали по време на футболния двубой между отборите на Левски - ЦСКА на стадион "Георги Аспарухов", съобщи за БТА директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Двама от полицаите са от СДВР. Те са пострадали от бомбичка, хвърлена от зрител на мача. Единият от тях е приет в болница "Пирогов".

Комисар Валери Йорданов съобщи за вандалски актове на фенове на двата отбора по бул. "Мадрид", където е счупена витрина на сграда, и по ул. "Черковна".

Зрител на футболната среща е постъпил в болница "Пирогов", съобщават от лечебното заведение. 25-годишният мъж е постъпил в спешното консултативно отделение на болница "Пирогов". Той е с рани на главата и на лицето.

По първоначална информация, мъжът е пострадал при безредица в публиката на мача, допълват от болницата.

Автобус, движещ се по линия номер 120, е почти напълно потрошен във вътрешната му част, съобщиха за БТА от Центъра за градска мобилност. Превозното средство е с разбит таван, изкъртени седалки и счупена електроника за движението на една от вратите.

Над 15 младежи са задържани от полицията в района на автостанция "Хладилника".

След футболната среща на стадион "Георги Аспарухов" са нанесени щети и по тролейбус, движещ се по линия номер 1, предаде радио „Дарик".

За разлика от шествията на двете агитки, които минаха спокойно и без инциденти, вътре по трибуните феновете на ЦСКА „се развихриха".


Минутите преди началото на мача бяха белязани от редица вандалщини, при които червената агитка изпочупи оградите на своя сектор. Това принуди десетки полицаи с тежко снаряжение да нахлуят на трибуните за въдворяване на реда.

Пред сектора бе разположена и водометна машина, специализирана за борба с безредиците.

По-късно стана ясно, че в избухналите сблъсъци с феновете е ранен полицай. След това МВР взе безпрецедентно решение да изтласка трите хиляди червени фенове извън стадиона.

Минути след акцията на силите на реда бе съобщено за "зверски" сблъсъци между конна полиция и "армейски" привърженици.

В района зад сектор Г на стадиона обстановката бе кошмарна. Изгонените фенове, въоръжени с дървени пръти, замеряха конните полицаи с различни предмети, предимно камъни.

В същото време обаче фенове на ЦСКА обвиниха организацията на стадиона, тъй като по думите им 3000 привърженици на армейския тим били настанени на трибуна с 1000 места, от което станала и блъсканицата, при която били счупени оградите.

Иначе, в ранния следобяд за часове центърът на София беше блокиран заради шествията на агитките от фенове на Левски и ЦСКА часове преди вечното дерби.

За да не се стига до сблъсъци, запалянковците бяха разделени на два лъча. Единият - с хилядите фенове на ЦСКА, тръгна от Орлов мост до езерото Ариана. Феновете на сините пък се събраха пред клуба на отбора на столичния булевард „Тодор Александров" и се отправиха към стадион Герена.

Още вчера МВР обяви, че близо 1500 полицаи, жандармерия и пожарникари са включени в охраната и гарантиране сигурността както на гражданите, така и на запалянковците.

Представителите на жандармерията са тежко оборудвани. Конна полиция, водометни машини, коли и линейки също са включени в охраната.

Екзалтираните фенове се предвиждат по маршрутите си с викове и песни в подкрепа на отборите си. Въпреки забраната за внасянето на пиротехнически изделия и други опасни предмети, по пътя си феновете хвърлят бомбички и димки.

Двете групи влязоха на стадиона от различни места, за да се не се стигне до конфликти.

Шествието на сините се води от ултраси, опънали транспарант "Справедливост за Ицо и Любо" - в защита на двамата обвиняеми от групата на Таки, които според техните приятели са невинни.