Националният ни отбор по вдигане на щанги няма да се размине без наказание, дори повторните проби за наличие на допинг да се окажат отрицателни. Това стана ясно от изслушването на спортния министър Красен Кралев пред депутатите в парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта.

Припомняме, че страната ни получи писмо на 20 март от внезапен допинг-тест, проведен на 2 март от международната федерация, който е дал 11 положителни проби тип "А" . У 11 от нашите щангисти е открит станозолол.

Състезателите ни бяха в процес на подготовка за европейско първенство. Министър Кралев разясни, че въпросното вещество има анаболни свойства като освен това намалява телесната маса и води до образуването на повечето червени кръвни телца и на тестостерон. Стана ясно, че то остава в организма до 120 дни след приема.

Освен, че до момента няма данни от повторните проби, страната ни е пратила проби от самите хранителни добавки, които ползват спортистите до лаборатория в Кьолн. Ако се докаже, че самите добавки са били замърсени, ни очакват по-ниски наказания.

В най-добрия случай международната федерация може да наложи наказание "мъмрене", а в най-лошия - 5-годишна забрана на спортистите от участие в състезание.

Ако се окаже, обаче, че националите ни наистина са употребявали вид допинг, ги грози забрана от 4 години или дори до живот, ако това не е първото им провинение. Глобата е 500 000 долара.

Стана ясно, че родната федерация, заедно със спортното ведомство са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров с молба да провери дали доставчикът на хранителни добавки е виновен за съдържанието на станозолол.

Пред народните представители министър Кралев представи и национална стратегия срещу употребата на допинг в спорта за периода 2015-2025 година. Той призна, че у нас има засилена употреба на допингови средства, особено сред свободно спортуващите и сред младежите. Стана ясно, че само за периода 2010-2014 година в страната са регистрирани 32 случая на положителни проби за допинг сред елитни спортисти.

Кралев отдаде това на различни причини като липса на информация за вредите от допинга, работа на спортистите с недобре подготвени лица, тъй като няма изискване към отборите да работят лекари, специализирали спортна медицина. По изнесени от министъра данни неформално у нас ходещите на фитнес за здраве са близо 100 000 и около 2% от тях използват допинг, което ни поставя на първо място сред проучваните страни.

Кралев е притеснен от неясната бройка на фитнесите у нас и от липсващия контрол в тях. Често там работи несертифициран персонал. По думите му у нас има тревожни данни за използването на допинг, като той достига до все повече и все по-млади хора. За това стратегията на министъра е заложена максимално ограничаване на разпространението на допинг за чист спорт и по-малко рискове за здравето.

Кралев обещава и анти-допингови обучения за всички състезатели, получили квоти за олимпийски състезания и образователна дейност сред учениците по тези въпроси. В стратегията са заложени забрани и санкции за внос и износ на високорискови допингови вещества, както и задължително обстойно етикетиране на хранителните добавки.