Шефът на FIFA призова за прекратяване на бойните действия в Украйна по време на Световното първенство. Той призова всички страни да използват турнира като положителен стимул за работа за разрешаване, съобщава Ройтерс.

Говорейки с лидерите на големите на Г-20 на индонезийския остров Бали, президентът на FIFA Джани Инфантино заяви, че едномесечното Световно първенство, което започва в Катар в неделя, предлага уникална платформа за мир.

Моята молба към всички вас е да помислите за временно прекратяване на огъня за един месец по време на Световното първенство по футбол или поне за въвеждането на някои хуманитарни коридори или нещо, което може да доведе до възобновяване на диалога като първа стъпка към мира, уточни Инфантино.

Вие сте световните лидери, имате способността да влияете на хода на историята. Футболът и Световното първенство предлагат на вас и света уникална платформа на единство и мир по целия свят, добави той.

Световното първенство ще се проведе от 20 ноември до 18 декември в Катар, който е първата страна от Близкия изток, която ще бъде домакин на най-големият футболен форум.

Русия достигна четвъртфиналите на последното Световно първенство през 2018 г., но беше изключена от този турнир заради нахлуването си в Украйна. Украйна пък беше близо до класиране за Катар, но загуби от Уелс в решаващ плейоф през юни.

Инфантино изтъкна, че Русия бе домакин на Световното първенство през 2018 г., а Украйна кандидатства за провеждане на конкурса през 2030 г. Очаква се 5,5 милиарда души да гледат тазгодишното събитие, което може да даде послание на надежда. Може би текущото Световно първенство, което започва след пет дни, може да бъде този положителен стимул, допълни шефът на FIFA.

В Катар ще се състезават 32 отбора, от бившите победители Бразилия, Германия, Аржентина, Франция и Испания до Япония, Сенегал, Коста Рика и Саудитска Арабия, с общо 64 мача.