Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира на исторически 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като победи с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4 испанеца Роберто Баутиста Агут.

Следващият му съперник в спора за място на полуфиналите ще бъде победителят от мача между Рафаел Надал и Кеи Нишикори.

С успеха българинът си осигури място в топ 20 в света, както и 270 хил. долара от наградния фонд.

Гришо е първият български тенисист, достигнал четвъртфинал на турнир от Големия шлем.

Решаващ в първия сет се оказа четвъртият гейм, в който Димитров успя да осъществи пробив в подаването на съперника и да поведе до 3:1. До края на сета българинът отрази една топка за пробив и спечели всичките си сервис геймове.

Във втория сет испанецът спечели убедително и резултатът беше изравнен.

В решителния осми гейм в третия сет испанецът сервираше за оставане в сета. Две непредизвикани грешки на Баутиста Агут, ас и нова неточност изведоха Григор до две точки за пробив. Още в първото разиграване Григор принуди испанеца да сгреши и се приближи до победата.

Четвъртият сет показа голямото майсторство на българския тенисист. Играта вървеше гейм за гейм като всеки печелеше подаването си. И така до 5:4 за Димитров. Испанецът беше подложен на огромното напрежение да сервира за оставане в мача. След две грешки на Баутиста Димитров стигна до мачбол.

В последвалото разиграване съдиите видяха аут, испанецът поиска "ястребово око", но електрониката потвърди решението на съдиите.

Подробности в topsport.bg...