Испания победи Чили с 2:1 в последния двубой от груповата фаза на световното първенство в ЮАР и се класира за 1/8-финалите. Благодарение на благоприятния изход от другата среща в групата между Швейцария и Хондурас(0:0), Чили също продължава напред и ще срещне Бразилия в следващата фаза.

Двубоят започна с подчертано надмощие на „Ла Фурия", но противно на предварителните очаквания, първи можеха да се радват чилийците. В 10-ата минута те проведоха образцова многоходова атака и буквално направиха испанската отбрана смешна, а само неточният завършващ удар на Гонсалес ги лиши от гол. Така Испания дочака своя момент и откри резултата в 24-та минута с прекрасен гол на Давид Вия. Нападателят се възползва от едно необмислено излизане на вратаря Браво и го прехвърли с параболичен удар от над 40 метра.

В 37-ата минута ужасът за футболистите водени от Марсело Биелса стана пълен. След много добра триходова атака, топката попадна в Андрес Иниеста, който с много премерен удар по тревата я оплете в мрежата зад чилийския вратар за 2:0. Непосредствено след това от игра беше отстранен и Естрада от Чили. Халфът напълно неумишлено застъпа футболист на „Ла Фурия", но съдията от Мексико Родригес остана непреклонен.

Началото на второто полувреме беше повече от чудесно за южноамериканците. Още в 47-ата минута резервата Мияр стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в бранител на Испания и влетя в мрежата на Касияс за 2:1. След попадението темпото на игра рязко спадна и двата отбора по-скоро доиграваха двубоя. Така Испания победи Чили с 2:1 и двата отбора продължават напред.