Мария Шарапова ще се изправи срещу Серина Уилямс на финала на първия турнир от Големия шлем за годината.

Шарапова победи на полуфинала Екатерина Макарова с 6:3, 6:2.

До полуфиналите Макарова, №10 в световната ранглиста, не бе загубила нито един сет. Втората в света Шарапова обаче не даде на сънародничката си никакъв шанс. Това бе шестият мач между двете рускини, като във всичките победител е била Шарапова.

Финалът, който ще се играе в събота, ще е четвъртият за Шарапова на "Аустрейлиън оупън". През 2008 г. тя печели турнира, а през 2007 и 2012 г. е финалист.

Нейна съперничка в събота ще бъде Серина Уилямс, която не срещна трудности срещу друга американка - 19-годишната Медисън Кийс, като се наложи със 7:6, 6:2 за 81 минути игра.

По този начин първата поставена в схемата Уилямс стига за шести път до мача за титлата в Мелбърн, като е печелила и в петте предишни случая.

Успехът означава и че Серина запазва първото си място в световната ранглиста. Освен това родената на 26 септември 1981 година тенисистка стана и най-възрастната финалистка на Australian Open.

Серина води с 16-2 победи срещу Мария Шарапова, като успехите на рускинята бяха през далечната 2004 година, когато победи американката на финалите на "Уимбълдън" и на заключителния турнир на най-добрите в Лос Анджелис. След това Уилямс има 15 поредни триумфа срещу Шарапова.