Със зрелищна церемония в Баку бяха открити първите европейски игри. Церемонията се състоя на специално построения за игрите Олимпийски стадион, който е с капацитет 68 000 места, и е един от 18-те спортни обекта, изградени в столицата на Азербайджан специално за първите европейски игри.
В официалната ложа на трибуната на Олимпийския стадион бяха президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Томас Бах, държавни глави и министър-председатели на много от страните, участващи в игрите в Баку.

В официалната ложа бяха и министър-председателят на България Бойко Борисов, и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

В зрелищната програма по откриването на игрите участваха около две хиляди изпълнители, а  програмата бе наситена с елементи на националното изкуство на страната-домакин.

Зрителите аплодираха известния изпълнител на мугам /традиционно национално вокално изкуство/ Алим Гасимов и 50 барабанчици-нагиристи /нагара е национален ударен инструмент в Азербайджан/, с които започна церемонията по откриването на игрите. Последва танц на около хиляда танцьорки със специални рокли, а след това - танц на мъж и жена, съответно на слънчев и лунен диск. Програмата продължи с рецитал на стихове от класика на персийската поезия Низами.
След това пред зрителите се появи  американската изпълнителка Лейди Гага, която, свирейки на пиано, отрупано с цветя, изпълни песен на легендарния член на „Бийтълс" Джон Ленън.

Двукратният параолимпийски шампион по джудо Илхам Закиев и  шампионът от младежките олимпийски игри по тайкуондо Саид Гулиев внесоха огъня на игрите на стадиона и символично го заровиха в центъра на терена.

В традиционния парад на спортистите знаменосец на българската делегация бе двукратната олимпийска шампионка и многократна европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. България ще участва на европейските игри в Баку със 127 спортисти.

Осем известни спортисти издигнаха флага на Европейските олимпийски игри. Председателят на Организационния комитет на игрите Мехрибан Алиева, съпруга на азербайджанския президент Илхам Алиев, каза в своето слово: "Добре дошли в Азербайджан, добре дошли на първите европейски игри. Днес отваряме нова страница в историята на олимпийското движение".

Президентът на Европейските олимпийски комитети Патрик Хики подчерта, че "това е най-гордият момент в историята на европейските олимпийски комитети", а 2015 година е „кулминацията на един дълъг път".

Президентът на Азербайджан Илхан Алиев обяви първите европейски игри за открити, след което в небето  над Баку избухнаха фойерверки.

Първите европейски игри ще се проведат от 12 до 28 юни. В игрите ще участват над 6000 спортисти от 50 страни, които ще се борят за 253 комплекта медали в 20 спорта, 16 от които са олимпийски. В 12 от тези олимпийски спортове ще се раздават визи за участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година.