България е на първо място в Европа по употреба на съдържащи допинг хранителни добавки.
Това констатира в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на младежта и спорта Красен Кралев, цитирайки данните на Европейската фитнес асоциация.

Министърът призна, че това ни поставя до страни като Великобритания, където се наблюдава подобна статистика сред спортуващите.

Той обаче се похвали, че ведомството му работело по Национална стратегия за борба с допинга. Според него това касаело най-вече професионалния спорт.
Искаме обаче да обърнем внимание и на аматьорски центрове и фитнес залите. Според официални данни България е на първо място по употреба на съдържащи забранени вещества стимуланти във фитнес залите", отчете Красен Кралев.

Според министър Кралев често пъти всичко зависело от производителите на добавките: „Има такива, които спазват рецептурите и законодателството, но има и такива, които злоупотребяват и използват забранени вещества". Статистиката му сочи, че минимум 10 уведомления дневно се подавали за съмнителни като съставки стимуланти за спорт и фитнес.

В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат някакъв видим резултат с тялото си. И, за съжаление, прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им дават видове анаболи", обяснява министърът на младежта и спорта.

Според него една от задачите на антидопинговата стратегия ще бъде създаването на национален регистър на фитнес залите: „Най-големите вериги на спортни клубове ни подкрепиха, защото там се предвижда образователен ценз за фитнес инструкторите".