Цветана Пиронкова започна победно десетото си юбилейно участие на Australian Open с 6:4, 6:0 над Хедър Уотсън. Това е осмият случай, в който първата ни ракета достига до втори кръг, но никога не е прескачала това стъпало в Мелбърн, съобщава Topsport.bg.

Двете с Уотсън видимо познаваха стиловете си в детайли, след като това беше шестият мач помежду им. Британката водеше с 3-2, но Пиронкова беше спечелила единствения им двубой на австралийска земя през 2012-а със 7:6(10), 3:6, 7:6(2) в Хобарт, където съперчничката й взе трофея миналата седмица. Цвети също пристигна вдъхновена на Australian Open, след като тръгна от квалификациите за защитата на титлата си в Сидни и след 6 победи за 6 дни вече нямаше сили да се противопостави на Петра Квитова в полуфинала.

Битката между Пиронкова и Уотсън в Мелбърн започна с жестоки проблеми за сервиращите, като във всеки един от първите 5 гейма имаше брейкпойнти. Цвети спечели ранната битка на пробивите, след като поведе с 2-0, допусна изравняване до 2-2, но отново възстанови аванса си при 4-2. После първата ни ракета дори проби още веднъж за 5-2, а противничката й изненадващо взе медицински таймаут.

Това наруши ритъма на българката, която допусна серия непредизвикани грешки и буквално подари рибрейка на шампионката от Хобарт. При втория път, в който сервираше за сета обаче, Пиронкова не трепна и го затвори с 6-4 за 54 минути.

Цвети проби моментално в началото на втория сет, а после се върна от 0-40, за да затвърди пробива за 2-0. След още няколко минути най-добрата ни тенисистка вече имаше още по-комфортен аванс от 4-0. Съпротивителните сили на Уотсън очевидно бяха приключили и тя предаде сета на нула. В следващия кръг Пиронкова ще се изправи срещу миналогодишната финалистка Доминика Цибулкова, която се наложи над Кирстен Флипкенс с 3-6 6-3 6-1.

Българката няма добри спомени от досегашните си срещи със словачката, срещу която е с баланс 1-7. За последно двете се срещнаха през есента на миналата година на Турнира на шампионките в София, когато Цибулкова се наложи с 6-3 7-6(6).