Българска федерация по вдигане на тежести предприема стратегически курс към популяризиране на този спорт сред младото поколение.

Най-новият проект вече е в ход от началото на годината с въвеждането на състезания за 13-годишни момчета и момичета. В календара на централата за 2015 година са насрочени три турнира, които съвпадат с датите на държавните шампионати в отделните възрастови групи.

По време на всички тези прояви ще се организират състезания за най-малките, което се случва за първи път в България.

Ранната спортна специализация не е новост в тежката атлетика и тя разви преди години уникални таланти в щангите. Сред най-показателните случаи са родените в България трикратни олимпийски шампиони Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу, които стартираха още като деца заниманията си и след това се превърнаха в легенди на световния спорт. Наим грабна златото в Сеул 1988, Барселона 1992 и Атланта 1996, а Халил бе номер 1 на игрите в Атланта 1996, Сидни 2000 и Атина 2004. Направиха го обаче за Турция.

Сега обаче тази специализация вече е залегнала като официална стратегия в програмите за развитие на Международната и Европейската щанги федерации.