Заключението от тази Олимпиада е, че ние нямаме елитни спортисти, заяви на пресконференция екскапитанът на волейнационалите ни Пламен Константинов, който в момента е председател на Комисията по спорт и младежка политика към движение България на гражданите.

От движението на Меглена Кунева са убедени, че политиката, следвана от това управление, не е дала очакваните резултати, защото измерването на една спортна политика с броя на взетите медали е доста погрешно.

Константинов направи паралел с процента от Брутния вътрешен продукт на другите европейски държави, който се инвестира за спорт. В България се отделя едва 0,01% за разлика от останалите държави, където този процент е много по-голям.

Основният проблем на спортното министерство е отчетността на средствата, защото за много малко от тях се знае къде биват инвестирани, посочи Константинов. Според него средствата за немасови и неолимпийски спортове трябва да бъдат ограничени.

Той изтъкна, че в България има над 100 спортни федерации, разчитащи на бюджетни средства. Контролът върху парите за спорт би бил много по-оптимален, ако плащанията за екипировки и турнири се извършват директно от министерството, вместо да се прехвърлят на федерации, изтъкна Константинов.

Голяма част от парите следва да бъдат пренасочени към училищата, защото предвид икономическата ситуация в страната много малко семейства могат да си позволят децата им да тренират в професионални клубове, стана ясно още от думите на големия ни волейболист.

Училището остава единственото място, в което можем да запалим децата си по спорта. Когато се създаде масов интерес, ще има и елитни спортисти, убеден е Константинов.

От България на гражданите излязоха с позицията, че инвестирането в елитни спортни бази като „Арена Армеец" е безсмислено, защото няма кой да ги запълни и не могат да бъдат използвани свободно от младите.

Спортът е социална политика и пример за подрастващите, учи ги на екипност, комуникация и воля, изтъкна Константинов и допълни, че от септември девет спортни училища ще минат под прякото разпореждане на министерството на спорта. Децата в тях трябва да са селектирани, за да имат перспектива, за да достигнат максимално развитие в спортното поприще, обясни той.

В отговор на становището на Иван Костов от преди няколко дни, а именно, че трябва да се закрие спортното министерство, Константинов предложи на тъмносиния лидер „да се самоуволни".