Ден след като класира отбора за Олимпийските игри, старши треньорът на волейнационалите Радостин Стойчев обяви, че напуска.

На специална пресконференция в зала Армеец Арена Стойчев потвърди, че остава в сила решението му, заявено преди седмици, че ако шефът на федерацията Данчо Лазаров и ръководството не си подадат оставки, той се оттегля.

Стойчев оповести още, че щабът му, с изключение на Камило Плачи, който е в болница, ще остане на разположение и ще продължи да работи с отбора. Това обаче зависи и от БФ Волейбол.

"Заседанието на Управителния съвет на федерацията е в четвъртък. Готов съм да се върна още в петък, при ефективна оставка на Лазаров", подчерта треньорът.

"Не ми е фикс-идея да се връщам, но бих, ако тези хора ги няма. В Управителния съвет има 20 души, това го няма даже в компании като "Дженеръл Мотърс". Абсолютно неефективни са. Имам предложение за членове на УС, но това бих го казал на заседанието, ако ме допуснат", заяви още Радо Стойчев.

На същата пресконференция звездата на българския и на световния волейбол Матей Казийски, също обяви, че напуска отбора.
"С тези управници аз не вярвам, че българският волейбол има бъдеще. Единственото, което мога да направя в този случай, е да напусна националния отбор", заяви Матей.

Заедно с оповестяване на решението си, Стойчев отправи няколко изключително тежки обвинения към Лазаров и ръководството, сред които са конфликт на интереси, манипулации и финансови спекулации.

"Причините да поискам оставката на Лазаров са три. Неефективно управление на федерацията, непрозрачно управление на финансите и неизпълнение на конкретно поети задължения от федерацията в моя договор, свързани с разработване на дългосрочна стратегия за развитието на българския волейбол.
Моето уволняване от федерацията беше само мотивът, а не причината да поискам оставката на Данчо Лазаров", допълни Стойчев.

По този начин, броени седмици преди игрите в Лондон, най-успешният колективен наш национален отбор остава без треньор и лишен от най-ключовия си играч.