Ралица Ламбова е един от уникалните таланти в българския спорт, съчетаващ в себе си редица умения, компетенции и възможности, благодарение на които е сред най-добрите в последното си професионално амплоа - фитнес модел и инструктор.

Бивша състезателка по художествена гимнастика, лека атлетика, а понастоящем и фитнес специалист, Ралица е живото доказателство, че с необходимата мотивация и точните указания за правилния начин на трениране и хранене, няма невъзможни за преодоляване височини в спорта.

Снимка 282816

За удоволствието от това да видиш как твой кадър израства в залата, постигайки максималния си потенциал, за преодолените лични препятствия и премеждия и за евентуалните бъдещи планове на Ралица Ламбова в света на спорта и извън него - от самата нея, специално за ТОПСПОРТ:

Здравей, Ралица. За нас е удоволствие да гостуваш в студиото ни. Нека започнем с това, което най-много впечатлява в последните няколко години - безспорното ти израстване в една доста конкурентна сфера - фитнеса и бодибилдинга. Защо реши да поемеш именно по този път, след всичко, през което си преминала в спорта?
За мен това беше необходимото следващо предизвикателство, с което реших, че трябва задължително да се справя. Обичам да доказвам на самата себе си, че няма невъзможни неща, ако човек подходи със съответната емоция, знания и мотивация към поредното препятствие пред себе си.

Съчетаваш в себе си множество таланти, като си бивша състезателка по художествена гимнастика, лека атлетика, а сега не спираш да вдигаш летвата все по-високо и в сферата на фитнеса. Как успяваш да събереш всичко това в едно? Кое взима превес в дадени моменти и защо избра фитнеса за окончателно свое амплоа?
Със сигурност всичко, което съм правила преди фитнеса, преди сегашната си отдаденост към това, с което се занимавам, ми е помогнало неимоверно да бъда това, което съм. Да мога да казвам всичко на онези, които инструктирам, основавайки се на собствения си опит и затруднения, през които съм преминала. Считам самата себе си за едно от основните си постижения. Към фитнеса се насочих заради човека до себе си - Димитър Атанасов. Той има огромна заслуга за всичко, което постигнах до момента в тази сфера.

Снимка 282783

Източник: topsport.bg

Твоето обкръжение включва няколко забележителни спортни личности, европейски и световни шампиони. Допълвате ли се взаимно и повлиявате ли се един от друг?
Разбира се. Определено има много, което да науча от тях, което в последствие може да ми бъде полезно. И вече ми е полезно. Това е безценен опит, тъй като се придобива непосредствено и това го прави допълнително значим. Надявам се, че в един момент и аз ще достигна професионално ниво, подобно на тяхното.

Изнесохте серия от открити семинари, заедно с Димитър Атанасов и Йовко Тихов. Постигнахте ли целта си?
Може да се каже. Да. Имаше сериозен интерес към това, което се опитахме да обясним на аудиторията. Смятам, че онези, които са разбрали посланието ни, ще могат да го използват подобаващо и да извлекат максимума от него за самите себе си.

А що се касае до участието ти в Muscle Damage?
Така започнах. Това беше едно от първите ми начинания в тази насока. Сигурна съм, че имаше полза от това, което беше направено. Отзивите бяха много и в преобладаващата си част положителни. Това е достатъчно показателно за мен.

Много от трениращите се обръщат към теб за професионален съвет. Как подхождаш към всеки от клиентите си и как успяваш да изработиш и избереш точния тренировъчен план и хранителен режим за всеки един от тях?
Винаги, без изключение, подхождам индивидуално към всеки свой клиент. Няма универсални рецепти, които да важат за всички трениращи. Може би са налични известни насоки в публичното пространство, но режимът за всеки трябва да бъде съобразен изцяло с него самия - с особеностите на организма и структурата му. Именно това е една от най-важните роли на инструкторите и специалистите в залата.

Снимка 282813

Какво е нивото на трениращите в силния и нежния пол в България, според теб?
Мога да кажа, че е много добро, но голяма част от дамите определено имат нужда от точните насоки. Необходимо им е внимание и време, за да видят и да се уверят сами, че резултатите са постижими с много постоянство и търпение. Тренировките без инструктор биха били доста несъстоятелни за огромна част от въпросните трениращи. Да не говорим за мотивацията - днес вали, утре е прекалено топло... Всичко е въпрос на амбиция и мотивация за постигането на оптимални резултати.

Как приемаш окачествяването ти от някои от твоите клиенти като една от водещите фигури и инструктори сред дамите в залата? Може би все пак е по-лесно да "говорите на един език" с трениращите на нежния фронт?
Приемам го като сериозен комплимент, разбира се. За мен е истинско удоволствие да видя как някой, с когото сме работили сериозно седмици наред, постига видима промяна и резултати. С това идва и по-доброто усещане за самите тях, подобреното настроение, самочувствие и всичко останало. Може би наистина съсредоточавам усилията си основно върху нежния пол. Силният оставям на своя партньор Димитър Атанасов. Той знае точно как, какво и кога да направи, за да накара своите клиенти да се чувстват пълноценни в залата и извън нея.

Снимка 282815

Придоби ли българинът хранителна и тренировъчна култура в последните няколко години? Сякаш все повече хора правят каквото и както трябва в залите, в сравнение с преди?
Може би да. Ако обобщим, може би наистина е така, но това е основно заради усилията на специалистите в тази сфера. Защото определено фитнесът стана нещо модерно и достъпно, но без точните съвети много хора щяха да са загубени сред безкрайния поток от информация в интернет и социалните мрежи.

Не изостават ли останалите професионални спортове заради това, че всички съсредоточават усилията си предимно във фитнеса и бодибилдинга или напротив?
По-скоро двете неща се допълват. Не мисля, че е правилно да се смята, че си противостоят. Ако някой трениращ е достатъчно съобразителен и е наясно какво прави, фитнесът може само да му е от полза за спорта, който практикува. Пък и да не забравяме, че почти всеки спорт на високо ниво включва солидна физическа подготовка.

Задължителни ли са хранителните добавки за правилната, пълноценна тренировка и визия?
Ако се търсят високи резултати - по-скоро да. Не би трябвало да тренираме силово, да се натоварваме тежко в залата, а след това да не се възстановяваме както трябва. Това е един комплекс от отделни елементи - хранене, трениране, възстановяване. Ако пропуснем дори и една от съставните части, няма да покажем максимума от своите възможности.

Имаш няколко титли "Мис", спечелени до момента. Често можем да те разпознаем като рекламно лице на водещи компании, а също и модни агенции. Какви са амбициите ти в тази насока?
За момента гледам на всичко това като на приятно хоби. На нещо, с което се забавлявам. А то със сигуност е и допълнителна реклама за мен. Това няма как да не ме радва, защото знаеш колко конкурентна е нашата среда. Всеки подобен ангажимент е полезен за мен и моето обкръжение.

Снима се и в любопитен клип на футболния ЦСКА, а си по-скоро емоционално обвързана с Левски. Симпатизираш ли на някой отбор и имаш ли футболни пристрастия?
По-скоро съм фен на Левски, да. Предвид това, че съм била доста години на "Герена", а и "фамилната си обремененост" с този клуб, няма как да не кажа, че това е моят отбор. Баща ми е голям привърженик на Левски и трябва да кажа, че непосредствено след излизането на видеото, получих множество шеговити коментари и обаждания от някои от най-близките си хора. Но пък се забавлявах много. Този ангажимент ми беше полезен.

Твоята сестра е успешен треньор по художествена гимнастика. Би ли предприела подобна стъпка в този спорт или леката атлетика, на даден бъдещ етап от развитието си?
Човек никога не е сигурен. Не мога да кажа на 100%, че не бих го направила. Но по-скоро, ако предприемам някаква следваща стъпка, тя ще е напред след фитнеса, а не своеобразно връщане към нещо, което съм правила преди. Ще видим. Никога не казвай никога.

Снимка 282810

Какво можем да очакваме от теб в най-кратък период от време?
Смятам да продължа да се развивам в сегашното си амплоа. Да постигна максимума, да достигна до все повече хора и да помогна за това те да изглеждат и да се чувстват по-добре. Ще се радвам, ако това се случи и направя още няколко важни стъпки напред в това, в което смятам, че съм най-добра.

А какво би пожелала на всички, които следват съветите и примера ти?
Пожелавам им да следват мечтите си и това, в което вярват, независимо колко трудно и непосилно им се струва. Всяко усилие, рано или късно, бива възнаградено и дава търсения резултат.

Снимка 282812

Цялото интервю с Ралица Ламбова можете да видите в прикачените видео файлове!