Севиля влезе в историята, печелейки за четвърти път трофея в Лига Европа. Нещо повече, испанците защитиха купата, спечелена през миналия сезон, а заради новите правила на УЕФА, през идния ще играят в Шампионската лига, пише Топспорт.

В един много интересен и изпълнен с обрати финал на Националния стадион във Варшава, момчетата на Унай Емери победиха Днипро с 3:2.

В герой за андалусийците се превърна Карлос Бака, който наниза последните две попадения за отбора си.

Днипро пък игра в характерния си затворен стил, но тази вечер му липсваше и късметът, който досега бе неизменен спътник на украинците в пътя им до финала.

Всичко започна повече от обещаващо за "сините". Днирпо поведе в 7-ата минута след характерна своя контра. Дълго подаване бе продължено с глава от Калинич към Матеус, последния пък центрира в пеналта отново към Калинич и той засече отблизо .

Оказали се догонващи в резултата, испанците тръгнаха в масирани атаки и можеха да изравнят още в 12-ата минута. Една топка стигна до Видал в пеналта, след като отбраната на Днипро изчисти лошо, но Федорчук се хвърли в краката му и блокира удара.

Рейес пробва два далечни изстрела, отразени от Бойко, а Криховяк с глава също постави украинския вратар на изпитание, но той отново се справи.

В 28-ата мин обаче и той капитулира. След един корнер и последвало разбъркване в наказателното поле на Днипро, топката попадна у Криховяк и той успя да я промуши във вратата на украинците.

Малко по-късно испанците нанесоха и втория си удар. Рейес хвърли страхотен извеждащ пас към Бака, той се измъкна от централните бранители, заобиколи бойко и търкулна топката в празната врата.

Днипро можеше обаче бързо да изравни, но Рико се разпъна максимално и отклони фалцовия му далечен удар.

Малко след това колумбиецът бе близо и до хеттрик, но ударът му от упор с глава бе чудодейно спасен от невероятния И тази вечер Бойко. Стражът на Днипро получи три гола, но спаси поне още толкова.

В самия край на двубоя Матеус изплаши всички, след като неочаквано се срина на терена за ужас на съотборници и зрители. В крайна сметка той бе свестен и изнесен на носилка. Днипро обаче доигра мача с човек по-малко, тъй като отборът вече бе направил и трите си смени.

ова още повече намали шансовете на украинците, които в в оставащите минути не успяха да направят нищо, за да избегнат загубата. Така в крайна сметка купата, за втора поредна година,отиде във витрината на Севиля.

 

ДНИПРО - СЕВИЛЯ 2:3

 

1:0 Калинич (7')

 

1:1 Криховяк (28')

 

1:2 Бака (31')

 

2:2 Ротан (44')

 

2:3 Бака (74')

 

Днипро: Бойко, Федетски, Чеберячко, Дъглас, Матош, Канкава, Федорчук, Коноплянка, Ротан, Матеус, Калинич.

 

Севиля: Серхио Рико, Видал, Карисо, Коло, Тремулинас, Кричовяк, Мбиа, Витоло, Банега, Рейес, Бака.

 

Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)