Швейцарският медицински екип, който лекува бившия световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, обяви, че Шумахер може да остане дълго време в болницата, отбелязва британският The Telegraph.

Източник, близък до семейството на Шуми, разкри, че той редува моменти на съзнание и безсъзнание и не може да говори.

Германецът бе прехвърлен в Университетската болница в Лозана в понеделник, където започна рехабилитация след почти шест месеца в изкуствена кома заради тежка травма на главата след ски инцидент във френските Алпи.

В понеделник мениджърът на Шуми Сабине Кем обяви след дългия му престой в болницата в Гренобъл, че вече не е в кома. Въпреки противоречивата информация из медиите, 45-годишният бивш световен шампион във Формула 1, който е изгубил 20 килограма от телесната си маса след инцидента на 29 декември 2013 година, все още не може да върви и да говори.

Дарси Кристен от болницата в Лозана обяви, че Шумахер ще остане дълго време в здравното заведение.

„Няма да бъде дни. Може да продължи дълго време", поясни той.

Източникът, близък до семейството на Шумахер, каза, че семейството е в „много позитивно настроение" и остава уверено, че състоянието ще му се подобри.

Преместването от болницата в Гренобъл е голяма стъпка на душевно ниво за семейството, добави източникът.

Той все още редува моменти на съзнание и безсъзнание, но има повече моменти на съзнание от април, поясни източникът.

Шумахер определено не може да говори, но има определена степен на комуникация. Лекарите и семейството му говорят, но той много бързо се изморява и има нужда от почивка. Така че разговорите са ограничени до минимум, добави представителят.

Германският вестник „Билд" съобщава, че Шумахер е в контакт, когато жена му Корина говори.

Болницата, където е настанен Шуми, е на около 35 километра от имението на седемкратния световен шампион във Формула 1.