Тазгодишният "Спортист на годината" е Григор Димитров. Церемонията по награждаването се проведе тази вечер в НДК.

Тенисистът очаквано грабна голямата награда, след като стана първият българин, който влезе сред първите 10 в световната ранглиста, като гарнира това и с три победи в турнири от професионалната верига. До момента тенисист никога не бе печелил първото място в анкета­та за най-добър спор­тист.

Миналата година Григор остана втори след световния и европейски шампион по борба Иво Ангелов, което предизвика доста полемики. Преди това единстве­но великата Мануела Малеева бе влязла в тройката на класация­та. Тя бе трета през 1984 г. след лекоатлетката Людмила Жечева-Андонова и щангиста Наим Сюлейманоглу.

Григор не присъ­ства на церемонията, за­щото продължава под­готовката си в Лос Анджелис за новия сезон. Той бе записал специално обръщение към феновете си в България, което бе пуснато в залата.

Ето и имената на победителите:

1. Григор Димитров

2. Иван Марков (вдигане на тежести)
Иван също не присъства в залата.

3. Александра Жекова (сноуборд) - 644 т.
"Благодаря на семейството си и на Българската федерация по ски. Те ми помагат да следвам мечтите си. Благодаря им", бяха думите на Сани Жекова, след като получи наградата си.

4. Станимира Петрова (бокс) - 610 т.
"За мен е чест да съм тук. Благодаря на семейството си, на федерацията по бокс и искам да агитирам всички млади хора да тренират", призова Станимира при награждаването си.

5. Кубрат Пулев (бокс) - 588 т.
Кобрата не присъства на награждаването, като водещите споделиха, че ще му връчат наградата, "когато му дойде времето".

На следващите места от десетката останаха първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова, състезателката по кану-каяк Станилия Стаменова, следвана от каякарът Мирослав Кирчев. Девети е алпинистът Боян Петров, а борецът Александър Костадинов зае десетото място.

Отборът ни по художествена гимнастика получи приза за отбор на годината заради първата световна титла в многобоя, която донесоха на България от 18 години насам. Треньорката на "златните момичета" Ина Ананиева пък стана треньор на годината.

Футболистите от "Лудогорец" останаха втори.

Стела Енева е спортист с увреждания номер 1 на 2014-та.