Цветана Пиронкова започна с победа участието си в основната схема на турнира от WTA в Сидни, Австралия.

Носителката на титлата от миналата година изхвърли поставената под №8 италианка Флавия Пенета с 6:3, 7:6 в изключително драматичен мач, съобщи topsport.bg.

По този начин нашето момиче доказа по блестящ начин на организаторите на турнира от WTA в Сидни, Австралия, които отказаха да й дадат "уайлд кард", че мястото й е в основната схема.

Това е 12-а поредна победа за българката в Сидни след 8 през миналата година и 4 сега, след като отново започна от квалификациите. Пиронкова се поздрави с първи успех над Пенета, след като беше загубила предишните си три двубоя със световната №12.

Мачът започна по най-добрия начин, след като Цвети проби още в първия гейм, но италианката възстанови равенството за 3-3. В този момент Пиронкова наложи превъзходство и спечели следващите три гейма, взимайки още две подавания на Пенета за 6-3 в първия сет за 38 минути.

Втората част започна много добре за българката.Тя играеше с лекота, поведе с 4:1 и изглеждаше, че победата ѝ е въпрос на минути. Но Пенета нямаше намерение да се предава.

Италианката достигна до две точки за пробив и реализира втората, след което взе гейма си за 4-4. Без особено напрежение Пиронкова спечели подаването си и беше само на гейм от крайната победа. Но италианката не само, че взе подаването си, но и проби за 6-5. В този момент Цвети не трепна и осъществи моментален рибрейк на нула, докарвайки втория сет до тайбрек.

Минипробив за 6-4 даде мачбол на Цвети, която спечели и следващата точка при сервис на Пенета и триумфира с победата.

Във втория кръг съперничка на Цвети ще бъде Мадисън Кийс, която надделя с 6-4 6-4 над Светлана Кузнецова.

С достигането до втория кръг на турнира българката си осигури $10,220 от наградния фонд и 55 точки за световната ранглиста.