В Швейцария по обвинения за корупция са арестувани високопоставени чиновници на ФИФА.

По данни на американския The New York Times става въпрос за десетки аресутвани чиновници, които има вероятност да бъдат екстрадирани в САЩ. Според The Wall Street Journal, става въпрос за 12 заподозрени, а обвиненията са за мошеничество и пране на пари.

Според информация на местни медии сътрудници на полицията на Швейцария без предупреждение посетили хотела в Цюрих, където се намирали тези чиновници, като част от служебно пътуване за извънредно заседание на организацията.

Според медиите арестите били извършени изключително деликатно, като двама от арестуваните напуснали хотела без белезници, а трети, евентуално Едуардо Ли от Коста Рика, е напуснал хотела през задния вход. Разпространяват се и снимки на извеждането на един от арестуваните, прикрит с чаршаф, за да не бъде разпознат и сниман.
Съобщава се, че повечето арестувани са членове на изпълнителния комитет на ФИФА.

Прокуратурата в Цюрих е иззела от офиси на ФИФА техника, документи и други доказателства. Започнато е официално собствено разследване.

Повдигнатите обвинения, освен за мошеничество, рекет и пране на пари, включват и обвинение за разпространение и утвърждаване на методите на корупция във ФИФА в последните две десетилетия, основно съсредоточени около процедурата по избор на домакин на Световната купа. Има подозрения и за машинации със сключените рекламни и медийни пакети за сътрудничество.

От главната прокуратура в Швейцария подчертава, че има два отделни случая: единият е свързан с криминално разследване по отношение на мястото на избор на провеждане на световните първенства през 2018 и 2022 година, а другият  е свързан с разследване на пренасочване на медийни, пазарни и спонсорни права за футболни турнири, провеждани в САЩ и Латинска Америка.

Според изявление на прокуратурата, има и други заподозрени в схемата, но на този етап те не са арестувани, тъй като не се намират в Цюрих.
Сред тях са Джефри Уеб от Каймановите острови, вицепрезидент на изпълнителния комитет и президент на КОНКАКАФ, Еухенио Фигередо от Уругвай, също вицепрезидент на ИК, а доскоро и президент на футболното обединение на Южна Америка, Джек Уорнър от Тринидад и Тобого, бивш член на Изпълнителния комитет, обвинен и много на брой етични нарушения.

Американските служби няколко години водят разследването, като делото получи развитие, след като се съгласи да съдейства Чарлз Блейдър, член на изпълнителния комитет на ФИФА, който предостави на следователите записи от разговори с членове на ръководството на организацията.

След скандални медийни разкрития, ФИФА направи вътрешно разследване на процедурата по избиране на домакините на купата за 2018 и 2022 година - Русия и Катар. Нарушения обаче не бяха открити.

Официално организацията отхвърля и подозрениятя, че президентът Йозеф Блатер не посещава САЩ, тъй като се бои да не бъде привикан на разпит от ФБР по делото за мошеничество и пране на пари.

На 29 май в Цюрих ще се състои годишния конгрес на ФИФА, на който трябва да се проведат изборите за президент на организацията. От 1998 година този пост се заема от 79-годишния Йозеф Блатер.

Говорител на ФИФА обяви, че изборът за президент на организацията в петък ще се проведе и че Сеп Блатер не е въвлечен в скандала. Също така беше потвърдено, че Световните първенства по футбол през 2018 и 2022 година ще се проведат по план в Русия и Катар.

В същото време правосъдното министерство на САЩ обяви, че са задържани общо 14 лица, 9 представители на ФИФА и петима корпоративни мениджъри.