На бляскава церемония в Лондон, продължила близо 3 часа, в неделя бяха закрити тридесетите Олимпийски игри.

Участие в грандиозното шоу взеха близо 4000 души. Те имаха само 17 часа на разположение, за да подготвят стадиона, след приключването на последните състезания.

Организаторите бяха представили вплетени в спектакъла някои от най-популярнитесимволи на Великобритания и Лондон - националният флаг, Биг Бен, класиците на британската литература от древността до наши дни, виенското колело, музиката, актьорите, топмоделите, лондонските таксита..

Със свои хитове в "Симфонията на британската музика" се представихалегендарни и световноизвестни британски групи и изпълнители като "Меднес", "Пет Шоп Бойс", "Кинкс", Ани Ленъкс, Джордж Майкъл, "Оейсис". Състоя се и дълго очакваното събиране на "Спайс гърлс", които от години не са се появявали заедно на сцена. Прозвучаха и знакови песни като "Running up that hill" на Кейт Буш, "Imagine" на "Бийтълс", "We will rock you" на "Куин", "Дъ Ху", "Wish you were here" на "Пинк Флойд" и песните на човека - хамелеон Дейвид Бауи, чрез която музика и променящ се през годинте стил бе направен преход към модата, една от темите в спектакъла. Включиха се и млади изпълнители като "One direction", Джеси Джей и други. "Мюз" изпълниха химна на тази Олимпиада.

Заедно на сцената излязоха и олимпийците от всички държави - участнички, сред които и българските състезатели. Българското знаме пренесе Станка Златева, която извоюва най-високото отличие -  сребърен медал. В общото класиране по медали, България е на 63-то място, което делим с Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван.

На летните игри участваха над 10,000 спортисти от 204 държави.

Общо медали в Лондон спечелиха 85 страни, като след нас в класирането са Ботсвана, Кипър, Габон, Гватемала, Черна гора, Португалия, Гърция, Молдова, Катар, Сингапур, Афганистан, Бахрейн, Хонг Конг, Саудитска Арабия, Кувейт, Мароко и Таджикистан.

Отборът на САЩ стана абсолютния шампион по медали на Олимпиадата в Лондон с общо 104 медала, от тях 46 златни, 29 сребърни и 29 бронзови. "Янките" оставиха зад себе си Китай, който завърши с 38 златни отличия, 27 сребърни и 22 бронзови или общо 87.

Домакинът Великобритания записа най-доброто си представяне досега на Олимпиада, спечелвайки 29 златни, 17, сребърни и 19 бронзови медала. Русия се нареди четвърта с по-малко златни медали от домакините, но доста повече като обща бройка - 82. 13-те златни медала на Южна Корея й отредиха петото място. Десетката допълниха Германия, Франция, Италия, Унгария и Австралия.

За първи път в олимпийската история във всички отбори има жени. За първи път огънят на игрите беше запален не от един спортист, а от група олимпийци. А Лондон е първият град, който за трети път е домакин на най-голямото събитие в спортния свят.

На сцената излязоха и представители на онези 70 000 доброволци, без които олимпийските игри нямаше да са същите.

Гръцкият химн прозвуча в чест на страната, дала на света Олимпийските игри.

В самия край Лондон по традиция загаси олимпийския огън и предаде щафетата на Рио де Жанейро, където ще се проведе следващата Олимпиада през 2016 година. Кметът на Лондон Борис Джонсън предаде олимпийския флаг на шефа на Международния олимпийски комитет Жак Рох, който предаде флага на Рио де Жанейро, който го развя под звуците на химна на Бразилия.