Премиерът Борисов прави днес първия ход от сблъсъка за световната шахматна корона между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов.

Събътието на годината започва в столичния Военен клуб, като първата партия българският гросмайстор започва с белите фигури.

Специалната техника, с която ще се блокира използването на всякакви електронни устройства по време на двубоя за световната титла по шахмат от няколко дни е в София.

Апаратурата е руска и ще я ползваме със съдействието на международната федерация (ФИДЕ). Със системата ще работи обучен за целта оператор на име Севастиянов. За да бъде докарана техниката, бе необходимо нашата федерация да попълва много документи и да търси съдействие от Националната служба за охрана.

По време на инспекцията във Военния клуб в София преди пресконференцията Аруна Ананд, съпруга и мениджър на шампиона, се пошегува, че ще протестира веднага, ако след началото на партиите види някаква светлина в залата.

Припомняме, двамата гросмайстори ще бъдат отделени от зрителите с шумоизолираща завеса, като зрителите ще виждат шахматистите, но Ананд и Топалов няма да имат зрителен контакт с феновете.

Първата работа на индиеца при огледа на сцената бе да си избере стол и да поиска табелка с името си върху облегалката, както и допълнителна масичка за напитки до тази с шахматната дъска. Вишванатан и Аруна останаха доволни от тоалетните и от камерите, които следят движението на всички.