На 19 май, събота, Меган Маркъл ще стане законна съпруга на принц Хари и част от британското кралско семейство. Но истинският живот не е както в приказките, и като се омъжиш за принц, не ставаш принцеса. Поне това показват десетките примери в историята на монархията.

Най-пресният от тях е Кейт Мидълтън. Със сключването на брак с принц Уилям, тя придоби титлата Нейно кралско величество херцогинята на Кеймбридж. Това стана възможно, защото в деня на венчавката кралица Елизабет Втора коронова внук си за херцог.

Очаква се същото да се случи и на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. Но все още не е ясно кое графство ще му бъде отредено. Най-вероятно това ще е Съсекс, защото позицията е свободна. Така съпрузите ще станат херцог и херцогиня.

анкета

Заслужава ли Меган Маркъл да бъде част от кралския двор?

Виж резултати

Да, защо не 45.5%

Не й е там мястото 38.5%

По-добре мен да вземе Хари 4.4%

Цяла нощ мислих за това и не стигнах до отговор 11.6%

Каква фамилия ще приеме Маркъл

От дълги години съществува традицията кралските особи да се представят само със своето първо, собствено име. Причината за това е прекалено прозаична - всички ги познават достатъчно добре, уточнява Time.

Но, все пак, какво е цялото име на принц Хари? Хенри Чарлз Албърт Дейвид. Ако чуем това име, вероятно няма да се сетим за бъдещия съпруг на Меган Маркъл.

А как ще се промени нейното фамилно име след брака? То ще стане Маунтбатън-Уиндзор. Но след като вече е в ролята си на кралска особа, надали ще й се налага често да се представя с това име.

Снимка 356572

Източник: GettyImages

Със сигурност обаче ще бъде трудно, дори невъзможно да се раздели с досегашната си фамилия. Точно както Кейтлин, херцогинята на Кеймбридж, продължава да си бъде просто Кейт Мидълтън.

Каква фамилия ще имат наследниците на Хари и Меган

Ако съпрузите имат деца, те няма да бъдат принцове и принцеси. Или поне ако кралица Елизабет Втора не реши друго. Според указ на крал Джордж V от 1917 г., не всички внуци и правнуци на суверена са принцове и принцеси. Така например Джордж, първото дете на Уилям и Кейт, получи веднага титлата принц.

Меган Маркъл се сдоби с восъчна фигура

Меган Маркъл се сдоби с восъчна фигура

Едно към едно

А след раждането на Шарлот кралицата издаде допълнителен указ, според който всичките им деца ще бъдат принцове и принцеси. Дали Елизабет Втора ще реши същото и за Хари и Меган, ще разберем впоследствие.