Пълното слънчево затъмнение безспорно е едно от от най-впечатляващите небесни събития. За съжаление обаче, то се случва рядко и в повечето случаи може да се наблюдава само от конкретни части на земното кълбо.

Бил Гейтс, Слънцето и как милиардерът планира да се справи с глобалното затопляне

Бил Гейтс иска да "скрие" Слънцето

Какво може да се обърка

Единственото за тази година пълно слънчево затъмнение бе в събота, 4 декември. А късметлии да му се насладят бяха жителите на Южна Африка, Чили, Нова Зеландия и Австралия. Най-впечатляваща обаче бе гледката на Антарктика.

Слънчевото затъмнение се случва, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в права линия. Тогава Луната минава пред Слънцето и напълно или частично го затъмнява.

На най-южния континент пък от средата на октомври до април има непрекъсната дневна светлина, а заради затъмнението настъпи почти пълен мрак.

Стотици ентусиасти на гледките веднъж в живота се отправиха към Антарктика, за да уловят моменти - и с поглед, и с камерите си. Най-многобройната публика на живо обаче бяха императорските пингвини.

А от NASA се погрижиха да направят и всички останали свидетели на небесното шоу с предаване на живо. В социалните мрежи също попаднахме на красиви изображения, запечатали момента.