Може някой да се възпротиви, че е прекалено рано да мислим за Коледа и украса за празника. Но пък никога не е рано или късно да направим добро. А какво по-хубаво от това да съчетаем и двете. 

Всички си спомняме стъклените играчки за елха от нашето детство, изкусно изрисувани в различни цветове. Именно те стояха на най-видното място на коледното дръвче и се предаваха от поколение на поколение като истинско богатство.

Някои сигурно още си ги пазят, може и да са леко счупени, но пък са много скъп спомен. А сега имаме възможност да се сдобием с нови, също толкова красиви и цветни играчки и върхове за елха, направени от духано стъкло.

Снимка 500843

Източник: Facebook / ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив"

Инициативата е на ОП " Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив". От известно време там работи единственият майстор по стъклодухане Иван Станев. Той обучава четирима обитатели на дома в своя занаят и заедно създават играчките. Изрисуването им пък е поверено на други петима.

Ценното на тези украшения за елхата е не само, че се изработват от хора с увреждания, а и че с тях се съхранява един древен занаят. Всичко е изработено с много любов, а цените са колкото на останалите играчки, които със сигурност не са уникални и със същия дух.

Снимка 500842

Източник: Facebook / ОП "Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив"

Ако искаме да украсим елхата у дома както в детството или да зарадваме близки и познати, можем да разгледаме играчките, да си изберем и да поръчаме на страницата на социалното предприятние във Facebook. И Коледа със сигурност ще бъде по-магична - и за нас, и за тях.