Смесената щафета на САЩ подобри на два пъти световния рекорд в дисциплината 4 х 100 метра съчетано плуване и заслужено спечели златните медали на световното първенство по плуване в Будапеща.

Федерика Пелегрини се сбогува с 200-те метра кроул със световна титла

Федерика Пелегрини се сбогува с 200-те метра кроул със световна титла

Кейти Ледецки се прости с мечтата си за шест златни медала

В дисциплината участват по двама мъже и две жени, като те биват избирани, на кои постове ще плуват, по усмотрение на треньорите. Американците, като най-силен отбор, съставиха квартет от олимпийски медалисти и спечелиха убедително с време 3:38.56 минути. Гърбистът Мат Гривърс стартира. След него световната шампионка и рекордьорка Лили Кинг плува бруст. Бътерфлаят беше за Каелеб Дресел, а Симоне Манюел затвори щафетата с кроул. Манюел затвори и дамската щафета 4 х 100 метра в неделя, която също се окичи със златни медали.

Симоне Манюел

Източник: GettyImages

Симоне Манюел

На второ място се класира Австралия, която в последните метри изпревари двойните бронзови медалисти Канада и Китай. Австралийците завършиха за 3:41.25 минути с аванс само от 4 стотни. Те бяха в състав: Мич Ларкин, Даниел Кейв, Емма МакКеон и Бронте Кямпбел.

Британците бяха световни шампиони от Казан 2015, но само с Адам Пийти - бруст и Джеймс Гай - бътерфлай не издържаха в последните метри и останаха пети. Постижението им от 3:41.56 минути е европейски рекорд.

Дисциплината е вече олимпийска и е много зрелищна, предвид смесването на половете в отделните постове.

Снимка 305780

Източник: GettyImages