МКС40 астронавти от пет страни ще работят през 2003 година на Международната космическа станция (МКС), съобщи Руската космическа агенция "Росавиокосмос", цитирана от РИА "Новости".

През новата година на станцията ще пристигнат 3 основни експедиции - от САЩ и Русия и ще останат на борда й средно по 4 месеца. Кратки визити - от 7 до 10 дни, ще направят и 31 астронавти от всички страни, участвали в създаването на МКС. Те ще пътуват до станцията с 5 американски совалки и два руски пилотирани кораба "Союз".

Предстоят общо 24 излизания в открития Космос, по време на които ще бъде инсталирано още оборудване по корпуса на станцията и ще бъдат разгърнати всички панели със слънчеви батерии, чиито размери ще достигнат площта на футболен стадион. След приключването на тази операция, Международната космическа станция ще стане най-ярката звезда на небосклона, подчертават от "Росавиокосмос". Слънчевите батерии ще й осигурят необходимата енергия за провеждане на всички предвидени научни експерименти.

В момента на МКС е шестата космическа експедиция в състав Николай Бударин от Русия и американците Кенет Бауъркокс и Доналд Петит. През март те ще бъдат сменени от руските космонавти Юрий Маленченко и Александър Калери, и Ед Лу от САЩ, които ще пристигнат на борда на совалката "Атлантис".