Вторият по големина производител на процесори в света AMD обяви разделението на корпорацията на две компании, съобщава The New York Times, цитиран от idg.bg.

Едната ще се занимава с разработването и проектирането на чипове, а втората ще произвежда процесори - както по поръчка на AMD, така и на други компании.

По този начин от хардуерния гигант се надяват да намалят разходите си, да увеличат своя дял на пазара на процесори за сметка на големия конкурент - Intel.

Компанията, която ще се занимава с производството на чиповете, ще се нарича Foundry Company и 44,4% от нейните акции ще принадлежат на AMD.

Останалата част от ценните книжа на Foundry Company ще са притежание на компанията Advanced Technology Investment Company (АТIC), която е базирана в Абу Даби.

АТIC обещава незабавно да инвестира сумата от $2,1 млрд. във Foundry.
Освен това Advanced Technology Investment Company има намерение да вложи в този производител от $3,6 до $6 млрд. в течение на 5 години.

Средствата ще бъдат инвестирани за модернизация на съществуващия завод на AMD, както и за строителство на нова фабрика за чипове в щата Ню Йорк.

Друга компания от Абу-Даби - Mubadala Development, има също намерение да инвестира в AMD.
През 2007 година Mubadala закупи 8,1% от акциите на AMD на обща стойност $622 млн., а в момента тя разчита да увеличи този дял до 19,3 процента.

Тези процеси на разделение най-вероятно са продиктувани от лошите финансови резултати на АMD.
Няколко тримесечия подред корпорацията информираше за сериозни финансови загуби, а през юни обяви, че има дългове от $5,3 милиарда.

Предполага се, че реинженерингът на втория в света производител на процесори ще бъде завършено в началото на 2009 година.