Технологичният гигант Apple трябва да заплати на Ирландия до 13 млрд. евро. Това реши Европейската комисия, след като стана ясно, че компанията дължи данъци на европейската държава, съобщава Би Би Си.

Разследването е продължило 3 години. То е заключило, че данъчните преференции за американската компания са незаконни.

Комисията обяви, че Ирландия е позволила на компанията да плати значително по-малко, отколкото на други предприятия, в смисъл да плащат корпоративен данък от не повече от 1 %.

Ирландия и Apple заявиха, че не са съгласни с решението и ще го обжалват.

Държавите членки не могат да предоставят данъчни преференции на избирани компании – това е незаконно съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, обяви еврокомисар Маргарете Вестагер.

Тя допълни, че разследването на комисията е заключило, че Ирландия е гарантирала нелегални данъчни облекчения на Apple, които са й позволили да плаща значително по-малки данъци, отколкото други фирми в продължение на много години.

Стандартният размер на корпоративния данък в Ирландия е 12,5 %. Разследването на ЕК е заключило, че Apple е платила 1 % данъци върху европейските си печалби през 2003 г. и около 0.005 % през 2014.

Американската комисия обяви, че решението може е вредно за работните места.  

Действията на европейските регулатори могат да навредят на чуждестранните инвестиции. Това обяви американското Министерство на финансите, след като стана ясно решението на ЕК относно Apple.

„Действията на комисията може да подкопаят чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическото партньорство между САЩ и ЕС”, обяви говорител на ведомството, цитиран от „Ройтерс”.