ВселенаАстрономи засякоха във Вселената загадъчни тъмни сили, които я карат да се разширява с все по усилваща се скорост.

Група британски и американски учени проведоха серия експерименти в обсерваторията Jodrell Bank във Великобритания. Вниманието им било приковано от светлинни лъчи, изкривени от далечни квазери, което потвържадавало съществуването на “тъмна енергия”. Тези заключения се цитират от Independent и newsru.

Според научният сътрудник на Университета в Манчестер Йън Браув, засега астрономите не могат да определят характера и произхода на тази енергия. Учените са наясно, че обектите, съставляващи около 90 процента от масата на Вселената, не могат да се видят с помощта на телескопи. Тези обекти са назовани “тъмна материя”. Нейното съществуване обаче не може да обясни произхода на антигравитационните сили, провокиращи разширяването на Вселената. Именно тези сили, предполагат учените, заставят звездите и галактиките да се движат в различни направления.

ВселенаЛабораторията в Jodrell Bank е намерила неопровержими доказателства за наличието на тъмна енергия. По време на изследванията астрономите изучавали огромната сила, с която тъмната ернергия влияе и огъва светлината, излъчвана от далечните квазери, намиращи се на милиарди светлинни години от нас.

Благодарение на това, че тази тъмна енергия разпростира влиянието си върху Вселената на огромни разстояния, астрономите успели да уловят нейните признаци с помощта на нормалните телескопи. Но въпреки всичко, те признават, че са в задънена улица. Нямаме ни най-малка представа, какво всъщност е това, заявява Йън Браун за произхода и същността на “тъмната енергия”.