Варненски учени са разработили иновационен проект за изграждане на подземни многоетажни екогаражи с изкуствен интелект.

Той е дело на д-р инж. Атанас Сяров от Научно-техническия съюз в града и доц. д-р Петър Балабански от Техническия университет.

Гаражите ще бъдат със сглобяемо-монолитна конструкция, обясни Сяров, цитиран от БТА. Всяка клетка ще е оградена със стени, ще има и врата, недостъпна за външни хора. Гаражът може да бъде 10-етажен, а капацитетът му да достигне до 200 автомобила.

"На практика построяването на такива съоръжения ще разреши проблемите с паркирането в големите градове, тъй като те заемат твърде малко площ на повърхността", обясни Сяров. По думите му един подземен гараж от такъв тип е с диаметър 20 метра и дълбочина 30 метра.
"На повърхността обаче всъщност ще бъдат заети само 20 квадратни метра територия, където да спират колите преди да слязат в подземната част.
Ако се направи паркинг за 200 коли на повърхността, е нужна площ от два декара, а такива терени в големите градове трудно се намират", коментира още инженерът.

Учените предвиждат подземните гаражи да са с цилиндрична форма. Цялото обслужване на съоръжение ще бъде поверено на компютри. Всъщност гаражите ще се управляват от няколко сензорни електронни сканиращи системи и подсистеми, обясни Сяров.

Според разработката изкуственият интелект ще може да разпознава дистанционно номерата на колите, които трябва да бъдат паркирани. Системата ще може да идентифицира дистанционно собственика на колата, който я оставя чрез сканиране на неговата шофьорска книжка.

Освен това ще засича дали в колата има хора или животни и ще спира придвижването на автомобила, тъй като гаражите ще са забранени за присъствие на живи същества. Сензорната система ще може да определя още дали в колата няма взривни вещества или някакви отрови, както и наркотици.