В сградата на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) се изгражда супер компютърен център.
С него страната ни ще стане притегателен център за цяла Югоизточна Европа, заяви Пламен Вачков, председател на ДАИТС, по време на конференцията „Младежта на България, европейската ни идентичност и иновативни постижения".

Суперкомпютърният център е един от 40-те в света, където се извършват паралелни изчисления за моделиране на процеси.

През март в сградата на Агенцията отвори врати и втората в Европа тестова IPv6 лаборатория за пилотно внедряване на новия Интернет протокол, припомни още Вачков.

Междувременно на конференцията беше учредена младежка академия на науките (МАН) към БАН, която ще обединява талантливите млади българи и ще подпомага развитието на техния потенциал в областта на науката, изследванията и иновациите.

Насърчаването на иновационните и изследователските дейности в България трябва да продължи и това не може да стане без активното участие на младите учени и специалисти, посочиха от ДАИТС.
От своя страна, държавата трябва да подкрепя тези дейности и да създава условия за внедряване на нови технологии, ако искаме да сме в крак с останалите европейски страни, каза Пламен Вачков.

Eвропейският съюз и някои страни, като Китай и Индия, взимат сериозни мерки за развитие на високотехнологични дейности.
През 2007 г. Китай е похарчил толкова средства за технологично развитие и наука, колкото и Япония.

ЕС търси отговор на предизвикателството и България, като член на общността, трябва да се впише адекватно в този процес, заяви Вачков.

Източник: technews.bg