овцата Доли Британският учен, създал по изкуствен път овцата Доли, има намерение да започне работа по клониране на човешки ембрион.

Професор Ян Уилмут от института Рослин в Единбург ще стане първият учен, който се обръща към властите на една страна за разрешение за създаването на човешки зародиш по изкуствен път, съобщава ntvru.

Уилмут смята да отправи тази молба през идните шест месеца, като се надява въпреки многото предстоящи трудности, да достигне до постигането на разрешение.

Ученият е сигурен, че създаването на човешки ембрион ще позволи започването на изследвания, които биха спомогнали лечението на сърдечните заболявания, както и на много други болести.

Професорът има намерение в бъдещата си работа да използва същата схема, както при създаването на Доли. Той не смята създаденият ембрион да бъде имплантиран в женски организъм, защото това е забранено от закона.

В същото време, католическата църква в Шотландия, където работи проф. Уилмут, е категорично против изкуственото създаване на човешки ембрион.