ЛабораторияЕдин и същ протеин вероятно контролира размножаването (пролиферацията) и на стволовите, и на раковите клетки, предполага ново изследване, цитирано от Център "Демокрит".

Откритието ще помогне на учените да разберат как е възможно двата типа клетки да се делят до безкрайност.

Освен това, изследването подчертава като реална опасността трансплантанти от стволови клетки да предизвикват развитие на ракови образувания.

Тялото притежава способността посредством стволовите клетки да заменя клетки, излезли от употреба. Раковите клетки се възползват от това свойство, за да се трансформират в непрекъснато делящи се и уголемяващи се тумори.

Това откритие ще даде възможност на учените да манипулират със стволови клетки, за да доставят на медицината един неизчерпаем ресурс, смята Робърт Тсай от Националния институт по неврологични разстройства и заболявания в Бетесда, САЩ.

Учените се надяват един ден терапията чрез стволови клетки да е способна да заменя или възстановява всяка една телесна тъкан. За да стане това възможно обаче, те трябва да са в състояние да контролират пролиферацията на клетките така, че трансплантираните клетки да не се превърнат в ракови.

Робърт Тсай и неговия колега Роналд МакКей твърдят, че протеинът нуклеостемин (nucleostemin) присъства в самообновяващи се клетки, такива като ембрионалните и нервните клетки при мишките, както и при някои ракови групи клетки при хората.

Противно на това, протеинът се среща много рядко при клетки, които са се развили от вече добре развити типове клетки, които повече не могат да се делят. Увеличаването или намаляването на нивото на нуклеостемина в нервни столови клетки или в ракови клетки намалява пролиферацията им, показват лабораторните експерименти.

Макар все още да не е напълно изяснено каква е основната му функция, протеинът се държи като молекулярен превключвател, който контролира клетъчното делене.

Изследователите са открили, че той е във връзка с друг протеин, наречен p53, който регулира клетъчната пролиферация и играе роля за развитието на много видове рак.