Черни дупкиАмерикански астрономи, с помощта на телескопа “Хъбъл”, успяха да открият в дълбините на Космоса черни дупки от средна величина. По-рано на науката бяха известни само свръхголеми черни дупки, намиращи се в центъра на галактиките, и малки черни дупки, образувани от изгасващи звезди. Масата на свръхглолемите превишава няколко милиона пъти масата на Слънцето, а малките са по-тежки от него само 5 до 10 пъти.

Двете нови черни дупки са открити в кълбовидни звездни клъстери М15 и G1 и масите им са съответно 2 000 и 20 000 пъти по-голуми от тази на Слънцето. Звездните клъстери представялат купове от милиони звезди, въртящи се около големи галактики. Клъстърът М15 се намира на 32 000 светлинни години от нас и се върти около Млечния път, а G1 е спътник на Мъглявината Андромеда и е значително по-далече от Земята – на около 2.2 милиона светлинни години.

На снимките на двата клъстъра, направени от “Хъбъл”, не се виждат центровете на черните дупки. Те са открити при анализирането на данните за поведението на звездите, влизащи в състава на клъстърите. Тези данни са позволили и определянето на масите на черните дупки.

Освен това, учените откриха и интересна закономерност. Съотношението между масите на центровете на черните дупки и на всички звезди, влизащи в състава на кълбовидния клъстър, се оказало същото, както и между гигантските черни дупки и звездите в големите галактики. Това откритие може да помогне да се резреши спорния въпрос кое е произлязло първо – галактиката или черната дупка.