Днес HP обяви батерията HP Long Life за своите бизнес ноутбук компютри, които предлагат на потребителите по-дълъг живот на батерията и по-ниски разходи за притежание в сравнение с обикновените батерии.

HP предлага единствената тригодишна гаранция за трайност на батерията при използване с бизнес ноутбук компютрите, което позволява на потребителите да се възползват максимално от вложенията си в компютри и да намалят разходите по заменяне на батерии.

Днешните батерии за лаптоп започват да понижават ефективността си след 300 зареждания, което може да доведе до допълнителни разходи по заменянето им и по-големи обеми отпадъци от батерии.

Батерията HP Long Life, основана на клетъчната технология на литиево-йонната (Li-ion) батерия Sonata на Boston Power, може да бъде презаредена над 1000 пъти, преди капацитетът на батерията да започне видимо да намалява. Това означава ежедевно презареждане в продължение на три години и пет пъти по-дълго от традиционните батерии.

Също така, батерията може да бъде презаредена до 90% от капацитета си за 90 минути, което е полезно за хора на път, които не разполагат с много време и достъп до електричество. Батерията HP Long Life предлага и значителни екологични ползи, защото необходимостта от по-рядко презареждане на батериите означава по-малък обем от отпадъци от батерии на сметищата. Boston Power е първият и единствен доставчик, чиито презараждаеми литиево-йонни батерийни клетки се ползват с престижната акредитация на Nordic Ecolabel.

"Нашата батерия Long Life е продукт, от който печелят всички," каза Чарл Снайман, вицепрезидент HP Personal Systems Group за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). "Тя ни помага да продължаваме да постигаме целите си при предлагането на екологосъобразни продукти и спестява значителни средства на нашите потребители."

Потребителите на HP със съвместими ноутбуци могат да закупят Sonata-захранвани батерии, за да заменят съществуващите си батерии или да ги използват като резерва при дълги пътувания или самолетни полети. Не са необходими никакви системни промени.

Батерията HP Long Life се предлага в целия EMEA регион от 1 септември 2009 г. на препоръчителна крайна цена от 139 евро. Тя поддържа моделите HP EliteBook 6930p и HP Compaq 6730b, 6530b и 6735b. В бъдеще ще се предлага и с избрани бизнес и потребителски ноутбук компютри.