НАСА реши да отложи мисията "Артемида 1" (Artemis-1) до ноември, за да извърши допълнителни проверки на ракетата след Ураганът Иън.

"Тъй като специалистите завършват работата по възстановяването след урагана, НАСА реши да се съсредоточи върху подготовката за стартиране на мисията в прозореца за изстрелване, който започва на 12 ноември и завършва на 27 ноември", се казва в изявление на уебсайта на американската космическа агенция .

През следващите няколко дни ръководителите на НАСА ще определят точната дата за следващия опит за изстрелване, според агенцията.

Ураган отложи изстрелването на Crew Dragon

Ураган отложи изстрелването на Crew Dragon

Новата дата е 4 октомври

"Концентрирането на усилията върху прозореца за изстрелване през ноември ще даде време на служителите на космическия център Кенеди да разрешат семейни проблеми, възникнали поради урагана, както и да извършат допълнителни проверки, необходими за връщане (ракети - IF) на стартовата площадка преди изстрелването", отдел отбеляза.

На 28 септември НАСА обяви, че специалистите ще върнат ракетата и кораба в цеха за вертикален монтаж, за да ги предпазят от възможните последствия от урагана Иън, който впоследствие удари Флорида, където се намира стартовата площадка.

Според космическата агенция инженерите са оценили въздействието на урагана върху Космическия център и са установили, че природното бедствие не е повредило оборудването на мисията и само малко количество вода е попаднало в някои структури на територията на центъра.

Първоначално изстрелването трябваше да се състои на 29 август, но по време на обратното броене експертите откриха изтичане на течен водород при зареждане на първата степен на SLS, поради което изстрелването трябваше да бъде отменено. На 3 септември специалистите отново се опитаха да изстрелят ракета, но отново беше отменено поради теч. Тогава стартът беше отложен за края на септември.

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

След вчерашния провал по технически причини

Като част от тестовата мисия Artemis 1 космическият кораб Orion в безпилотен режим трябва да се отправи към Луната и да остане в орбита няколко седмици. След това корабът трябва да се върне на Земята и да се пръсне в Тихия океан край бреговете на Калифорния.

Тестовият полет трябва да демонстрира готовността на ракетата SLS и космическия кораб Orion за пилотирана мисия.

Ракетата носител SLS, разработена от Boeing Corporation, в момента е най-мощната в света. В базовата версия той е способен да изведе в орбита 95 тона полезен товар. Обещаващите модификации на ракетата-носител трябва да осигурят увеличаване на товароносимостта до 130 тона.

Според плана на американската космическа агенция през 2024 г. се планира да се осъществи мисията Artemis 2, в рамките на която екипаж от четирима астронавти ще отиде на Луната. Пилотираният космически кораб ще трябва да облети спътника на Земята.

След дълъг космически полет спускаемият кораб "Орион" с астронавти ще се пръсне в Тихия океан. Като част от мисията Artemis 3, която в момента е планирана за 2025 г., американските астронавти ще трябва да кацнат на повърхността на Луната.

Програмата Artemis беше оповестена публично през септември 2020 г. Основната му цел е завръщането на американските астронавти на лунната повърхност 53 години след последната мисия, изграждането на окололунна станция и подготовката на условия за евентуална колонизация на Луната в бъдеще.

Пореден провал при изстрелването на "Артемида"

Пореден провал при изстрелването на "Артемида"

За втори път в рамките на пет дни

Според американските експерти от The Planetary Society НАСА разработва ракетата носител SLS и космическия кораб Orion в продължение на 17 години. За тези цели агенцията похарчи около 50 милиарда долара.