IBMНай-новото поколение IDE твърди дискове от IBM е снабдено с патентованата технология tag’n seek, известна също като подреждане в опашка на белязаните команди (tagged command queuing). Дискът 180GXP е в класа 7200 RPM, кеш буферът е увеличен четирикратно – на 8 MB, повишава общата скорост на потока от данни, а капацитетите на устройството са съответно 30, 40, 60, 80, 120 и 180 GB, съобщи Triada on-line.

Технологията tag’n seek представлява метод за управление на командите, изпращани от процесора към диска. За целта тя маркира всяка команда, която пристига в буфера на устройството, посредством идентификатор, след което преподрежда и изпълнява командите по най-ефективния начин.

Новото семейство IDE дискове Deskstar е разработено за нуждите на настолни приложения с високи изисквания към системите, като нелинейно цифрово редактиране, запис на аудио- или видеоинформация и новите поколения игри. Този тип дискове представляват и ценово ефективна алтернатива на лентите за архивиране, позволяваща бърз backup от диск на диск и бързо възстановяване от сривове, допълват производителите.