Вчера (26 юни) в рамките на парижката сесия на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) бе одобрена новата концепция за домейн имена, която дава възможност за регистрация на собствен домейн от първо ниво.

В бъдеще Интернет адресите ще могат да имат свободноизбираеми разширения.
От ICANN  определят решението като историческо, защото може да промени кардинално глобалната мрежа за последните 25 години.

Наред с обичайните домейн имена „.com","net" „. org", „.bg" и т.н. в бъдеще ще е възможно да бъдат регистрирани адреси, чиито разширения са например имена на градове или фирми, например „.sofia", "intel" или „еbay".

От ICANN отбелязват като много положителна идеята компаниите и организациите да могат да добавят името на собствения си бренд в края на своя интернет-адрес.

В началото на следващата година ще може да се кандидатства за новите адреси, като дотогава се очаква уточняване на техническите въпроси.

Тази инициатива е породена от опасението, че при сегашната система след около пет години ще има недостиг на адресни имена.

Според експертите обаче, борбата за Интернет адреси, завършващи с класическото „.com", няма да затихне.

Немалко бизнесмени са спечелили много пари именно, търгувайки с домейн имена, като своевременно са си регистрирали имена на популярни марки например, които по-късно продават. 

ICANN разреши също изписване на домейн имената освен на латиница, но и на кирилица, иврит, арабски и китайски езици.

България първа внесе подобно предложение преди срещата в Париж.