Международни IT-компании предупреждават за разпространяването на "телефонен шпионаж" чрез SMS съобщения - с отварянето им потребителите без да подозират предоставят на подателя достъп до личните си данни.

Представител на словашката компания ESET коментира пред агенция "Униан", че тази уязвимост е установена при голямо количество смартфони с различни операционни системи в целия свят.

Измамата е засечена през отминалия уикенд от ирландски специалисти от AdaptiveMobile Security. Тя е възможна поради уязвимост на SIM картите на абонатите.

"Тази уязвимост позволява да се получават и обработват специално създадени SMS съобщения, с помощта на които може да се шпионират определени лица без те да знаят... Проблемът може да бъде решен от мобилните оператори чрез блокиране на подобни специфични съобщения с команди S@T Browser", пояснява специалистът от ESET Лукаш Стефанко.

Google обяви: Хакери са хаквали iPhone-и в продължение на години

Google обяви: Хакери са хаквали iPhone-и в продължение на години

Хаквани са хиляди потребители седмично

Ирландските експерти са установили, че подобни атаки са извършени срещу устройства на всички водещи производители на смартфони, както и срещу други опериращи с интернет устройства със SIM карти.

По всяка вероятност няма да е възможно да се установи дали дадено устройство е било използвано за шпиониране на неговия притежател.

Специалистите успокояват, че телефоните може да бъдат защитени за в бъдеще, ако потребителите следват определени препоръки, за да не влизат в потенциалната рискова група. Същевременно те признават, че не могат да гарантират абсолютна 100-процентова защитеност.