сървърВ близко бъдеще в Китай ще бъде създаден комплекс от информационно-изчислителни центрове с размерите на малък град, съобщава kaldata.com, цитирайки ComputerWorld. В проекта са включени административни и производствени сгради и структури на обща площ от около 575 000 кв. м.

Новият IT-град ще е разположен в провинция Хъбей в Китай. В първата фаза ще бъдат създадени седем електронноизчислителни центрове, като във втората ще последват още шест. Приключването на всички строителни дейности се очаква през 2016 година.

Изграждането на комплекса ще започне със строителството на изчислителен център, който ще се простира на около 60 000 квадратни метра и който ще бъде изграден в сътрудничество с IT-концерна IBM. В цялостния план на „града" са включени и офис- и жилищни сгради.

За проекта Китай ще получи помощ от правителството на САЩ. Специалисти от Министерството на енергетиката на САЩ ще допринесат с опита си в проектирането на енергоспестяващи конструкции за създаването на новите центрове. Подобно сътрудничество съществува от известно време с Индия.