Компанията Canonical, комерсиален спонсор на проекта Ubuntu, представи първата публична версия на операционната система Ubuntu Mobile Internet Device Edition (Ubuntu MID) с индекс 8.04.

Както се вижда от названието, програмната платформа Ubuntu MID е предназначена за използване в мобилните Интернет устройства.

Новата OS е базирана на кода на Ubuntu Desktop Edition и съдържа редица приложения, специално адаптирани за малките екрани на устройствата.

В състава на Ubuntu MID 8.04 влизат уеб браузър, базира на ядрото Mozilla Gecko, пощенски клиент, контакти, календар и медиаплейър. Освен това, в Ubuntu MID 8.04 е включвана поддръжка на сензорни дисплеи.

Независимо, че вече всички желаещи могат да си свалят операционната система Ubuntu MID 8.04, тя е предназначена преди всичко за разработчици и производители на хардуер.
Първите устройства с Ubuntu Mobile Internet Device Edition се очакват към края на тази година.

През този месец Canonical демонстрира  и новата програмна платформа Ubuntu Netbook Remix, която ще се използва в така наречените нетбуци - евтини лаптопи, предназначени за работа с Интернет.

Главната разлика на Ubuntu Netbook Remix от стандартната версия на платформата Ubuntu е в наличието на специален център за стартиране, позволяващ да се получи бърз достъп до мрежовите ресурси и най-често използваните приложения.

Източник: IDG.BG