Космическият апарат "Феникс", който кацна на  Марс на 26 май, прекрати работата си на Червената планета и се изключи, съобщава ръководителят на научния проект "Феникс", професорът от Университета Аризона в Тусон Питер Смит.

Причина за това е, че в  района на Северния полюс на Марс, където работеше апаратът, съществено е е намаляло количеството на слънчевата светлина, необходима за зареждане на батериите на "Феникс".

Както се очакваше, земният пътешественик няма да успее да преживее марсианската зима.
Последният сигнал от сондата е получен на 2 ноември, съобщават от NASA.

По думите на Смит, "Феникс" успя да работи 2 месеца над първoначално заплануваните 90 дни, и  предаде на Земята голям обем ценна научна информация, в това число над 25 хиляди снимки.

"Феникс" неколкократно силно ни изненада и аз съм сигурен, че ще направим още много открития, след изучаването на получените от него данни ",  казва Смит.

Основната научна задача на "Феникс" бе да определи била ли е почвата на Марс някога пригодна за живот на  микроорганизми.
Затова той бе оборудван с ръка-манипулатор, фотокамери и няколко минилаборатории.

Апаратът откри два минерала, еднезнозначно доказващи присъствието на вода в течно състояние на Червената планета в миналото.
Освен това "Феникс" успя да намери  под тънкия слой на марсианската почва воден лед.

Анализите в химичните лаборатории на "Феникс" позволиха да се определи, че марсианската почва съдържа съединенията магнезий, натрий и хлор, но и че в нея има следи от силния окислител- перхлорат.

"Феникс" напусна Земята на 4 август 2007 година.
След кацането му на 26 май, той прекара на Червената планета 152 марсиански дни, в 149 от които провежда изследвания.