Ранди ШекманДвама американски биохимици получиха миналата седмица наградата “Лескър” (Lasker), смятана за най-престижната след Нобеловата. Джеймс Ротман и Ранди Шекман спечелиха надпреварата в категорията “общи медицински изследвания” с работата си върху движението на протеините сред клетките. Откритието им позволява да се обясни по какъв начин панкреасът отделя инсулин и как общуват по между си нервните клетки. Постиженията им дават надежди за създаване на нови методи и медикаменти за лечение на опасни болести, съобщава Център Демокрит.

Наградата “Лескър” се връчва от 1942 година. Оттогава има 120 нобелови лауреати, като 65 от тях преди това са получили “Лескър”, включително откривателите на ДНК-спиралата Уотсън и Крик.

Над 30 години двамата наблюдават и описват транспортирането на мазнини и протеини сред клетките на хмела в миниатюрни торбички - везикули. Ротман изучил механизма на тези биохимически процеси в лабораторията си в Института Слоун-Кетъринг в Ню Йорк. Той успял да ги възпроизведе стъпка по стъпка в своите опити.

Шекман, който работи в Калифорнийския университет в Бъркли, успял да идентифицира гените, контролиращи процесите. “Макар да съм получавал и други отличия, “Лескър” е много специална за мен”, казва той.

Победителите ще бъдат наградени на специална церемония в Ню Йорк със статуетка и “скромна парична награда”. Ще бъдат присъдени и годишни отличия за клинични медицински изследвания и за специални постижения в медицината.