Отломката, принудила екипажа на Международната космическа станция в четвъртък да се евакуира в кораба "Съюз", е била с диаметър около 12,5 см, а не 1 см, както се смяташе преди, съобщава NASA.

Според американската космическа агенция предупреждението за приближаване на фрагмент от "космически боклук" към МКС, намираща се на височина  около 350 км, е постъпило много късно, за да бъде извършена маневра по промяна на орбитата на станцията.

Специалистите не изключват възможността, че отломката - част от неголям маневрен двигател, установен на ракетата-носител "Делта" или  на някой спътник - е можела да навлезе в т. нар. зона на опасност за станцията, чийто радиус е е около 4,5 км.

Затова като предпазна мярка на руснака Юрий Лончаков и американците Майкъл Финк и Сандра Магнус е било дадено разпореждане да се скрият в "Съюз", изпълняващ ролята на спасителна капсула.

Това би им позволило "бързо да напуснат станцията в случай, че в нея се вреже отломката, предизвиквайки разхерметизация", подчертават от NASA.

Извънредно разкачване не се наложи.
Както напомня ИТАР-ТАСС, в "Съюз" екипажът е прекарал 10 минути и след като се е върнал на борда на станцията, е възобновил нормалната си работа.

По думите на официалния представител на NASA Кайл Херинг, за цялото време на съществуването на МКС на нейните постоянни обитатели се е налагало 5 пъти да се укриват в "Съюз-ите" във връзка с опасност от поражение на орбитален "боклук".

Станцията, чиято стойност е 100 милиарда долара, е снабдена със системи за активна и пасивна защита от сблъсък с отломки.