Фирми от 48 държави участват в 63-тия Международен технически панаир в Пловдив, който ще се състои от днес до 29 септември 2007г.

3 659 изложители са подредили експонатите си в напълно обновеното панаирно градче. Близо една трета от фирмите са български, а останалите са чужди компании. От чуждестранните изложители най-силно се представя Германия, която участва с
582 фирми, следвана от Италия с 442.

За първи път на изложението в Пловдив тази година свои изделия ще покажат фирми от Индия, Молдова, Тайланд и ЮАР.

В рамките на Есенния панаир се организират 10 международни специализирани изложби: АКВАТЕХ- за технологии и управление на водите; АУТОТЕХ - за транспорт и автосервизно оборудване; ЕЛТЕХ - за електроника и електротехника; ЕНЕКО - за енергетика и екология; ИНФОТЕХ -за информационни технологии; PC WORLD - България - за софтуер; МАШИНОСТОРЕНЕ; СТРОЙТЕХ - за строителство и архитектура; ХИМИЯ; АВТОМОБИЛЕН САЛОН ПЛОВДИВ. Като най-големи се очертават МАШИНОСТРОЕНЕ, СТРОЙТЕХ, АВТОМОБИЛЕН САЛОН ПЛОВДИВ, ЕЛТЕХ и АУТОТЕХ. За шести пореден път в рамките на панаира ще се проведе Автомобилен салон - Пловдив, в който автомобили, автобуси, леко и тежкотоварни автомобили ще покажат 82 фирми от 14 държави.

Тук се представят хитовите модели на световно известните производители на автомобили. Салонът привлича многобройни тесни специалисти и широка публикa.

Другите основните акценти на ЕСЕН 2007 са:

- Страна партньор е Германия - държавата при чието председателство на ЕС България влезе в Общността. По време на изложението ще бъдат очертани нови перспективи за деловите връзки между двете държави.

 - За първи път Международният технически панаир има и регион партньор - Големия регион, който е историческото сърце на ЕС и пример за успешно трансгранично сътрудничество. Така ще се създадат нови възможности за коопериране на български фирми с европейски.

- Засилен интерес от страна на посолствата на държави-членки на Европейския съюз и Представителството на Европейската комисия в София, които са инициатори и организатори на мащабни прояви от деловата програма на панаира.

- Форум, фокусиран върху механизмите за усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз като гаранция за бързото интегриране на България в него - представяне на модели за публично-частно партньорство, на чуждестранния
опит в осъществяването на проекти и възможностите за сътрудничество с български фирми.

-  Водещи компании от страната и чужбина показват иновации и високи технологии. Инвестирани са  6 милиона лева в изграждане на нови експозиционни площи и подобряване на външния вид на панаирния комплекс.

За да се отговори на големия интерес към ЕСЕН 2007 и да се създаде по-добра среда за работа на изложителите и посетителите, в продължение на 2 месеца  бе обновен външният вид на панаирния комплекс и бяха изградени 12 000 кв. метра допълнителни експозиционни площи. За първи път от много години са отворени всички палати.