клавиатураИзминалата година ще се запомни с невиждани по своите мащаби операции на западните спецслужби срещу множество хакери, обединени в групи, или действащи самостоятелно. През 2002 плъзнаха унищожителни компютърни вируси и неконтролируеми вълни от СПАМ, хакери почти успяха да сринат целия Интернет, но бяха арестувани твърде малко киберпрестъпници, а още по-малко от тях бяха осъдени, коментира електронното издание CNews.

Прогнозите за 2003 обещават катастрофално разпространение на СПАМ, излизане от строя за два-три дни на основните сървъри на глобалната мрежа, заради хакерски атаки и оживление на пазара за компютри. Що се отнася до вирусите, се очаква всички потребители на Интернет да станат абсолютно зависими от компаниите, произвеждащи антивирусен софтуер.

Изминалата година показа, че хакерството е станало толкова масово, че някои правителства се принудиха да вземат решителни мерки.

В Китай например, под предлог за национална и пожарна безопасност бяха затворени много Интернет-кафета, в Гърция обявиха компютърните игри за хазартни, в Индия се опитаха да въведат задължителна регистрация на паспортните данни на всички посетители на Интернет-клубове.

Реална победа обаче не бе регистрирана дори в САЩ, където за информационна безопасност се харчат милиарди долари.